Manufacturing

Telemark Manuellterapi.png

Manuellterapi

Manuellterapeuter har siden 01.01.2006 primærkontaktstatus innenfor sitt fagområde (nerve-, muskel- og skjelettsystemet) slik som leger, tannleger og psykologer. Man trenger derfor ikke henvisning fra lege for å oppsøke en manuellterapeut eller for å få trygderefusjon (se Helfo). Manuellterapi har vært praktisert i Norge siden 1950-tallet.

Utdanning

Manuellterapi er en universitetsutdanning på mastergradsnivå.

 

Det tar 7 år å bli manuellterapeut:

▪  3-årig bachelorgrad, 180 sp i fysioterapi ved høgskole/universitet

▪  2 år med klinisk praksis (1 år turnustjeneste og 1 år ordinær praksis)

▪  2-årig mastergrad, 120 sp i manuellterapi ved Universitetet i Bergen

Undersøkelse

Under første konsultasjon brukes det god tid på en strukturert samtale for å nøye kartlegge tidligere sykehistorie og andre relevante tema som kan forklare, påvirke og opprettholde plagene.

 

Etter den innledende samtalen gjennomføres en grundig fysisk undersøkelse som består både av generelle og spesifikke tester for å vurdere kroppens ledd med tilhørende vevsstrukturer med tanke på bevegelighet, styrke, stabilitet, nevrologi, motorisk kontroll og pust. Undersøkelsen leder til en diagnose på både vevs- og funksjonsnivå. Den utføres med en grunnleggende forståelse for at diagnosen også kan skyldes psykologiske og sosiale forhold. En førstegangskonsultasjon varer i 60 minutter.

 

Alle får informasjon om diagnosen, råd om hvordan man skal forholde seg til plagene, ta ansvar for egen helse og være fysisk aktiv hver dag (se denne).

Henvisning

Etter undersøkelsen kan det ved behov henvises til bildediagnostikk og spesialisthelsetjenesten.

 

Behandling

Nervesystemet er kroppens signalsystem for muskler og ledd. Det er derfor ønskelig å fjerne nedsatt bevegelighet i kroppens ledd, som kan forstyrre nervesystemets egenskaper. Dette vil gi en økt funksjon og påvirke kroppen i en hensiktsmessig retning. 

 

Du vil både føle og bevege deg bedre, men det krever egeninnsats å beholde det slik. Det er noe man får gjennom tilpasset fysisk aktivitet hver dag og stressmestrende tiltak — det er slik effekten av behandling vedvarer, tilbakefall forebygges og behovet for behandling reduseres. En behandlingskonsultasjon varer inntil 30 minutter. Resultater kan ikke garanteres, ettersom behandlingseffekt varierer fra person til person. Det er ikke akseptert at man går til flere behandlere samtidig med snarlik kompetanse innen manuelle behandlingsformer.

 

Følgende behandlingsmetoder blir benyttet:

▪  Leddmanipulasjon med/uten dropp-teknikk

▪  Normalisering av oppregulerte beskyttelsesreflekser

▪  Enkle og få hjemmeøvelser for stressmestring og daglig fysisk vedlikehold.

 

Hva behandles ?

​​

▪  Nakke | Kjeve

▪  Rygg | Bekken | Hofte

▪  Skulder | Albue | Hånd

▪  Kne | Legg | Ankel | Fot

"The goal is to do the least to achieve the most"

Atlas_Axis og noen til.jpg

Ulefossvegen 48, 3730 Skien  |  35 49 95 49  |  Mandag - Fredag: 08.00 - 16.00

Copyright © 2021 Telemark Manuellterapi